Nem kampány, hanem életvitel – 5.rész

Sokszor találkozunk kampányszerű edzéshajlandóságról, lépten nyomon tavasszal belebotlunk abba, hogy „strandforma”, „bikiniszezon”, „nyári forma” és hasonló hangzatos kifejezésekbe. Bevalljuk, mi is használjuk olykor mindezt figyelemfelkeltésre, de teljesen más a célunk, minthogy bárki azért kezdjen edzeni, hogy egy szezonra jól nézzen ki. Hiszen hosszútávon az esztétika önmagában csupán megtévesztés, egy elillanó időszak.

Amiben mi hiszünk az a hosszútávú munka, a kitartás és az egészség! Ha ezek megvannak, akkor nem csupán egy szezon erejéig leszel jó formában, hanem olyan célokat találsz, ami az életed részévé teszi a sportot, a testmozgást és egészségesebbé tesz téged. Ez pedig sokkal több egy önző és átmeneti lelkesedésnél.

Éppen ezért indítunk egy sorozatot, melynek keretében régóta hozzánk járó vendégekkel beszélgetünk.

Az első részben Kajtár Orsival ültünk le, melyet IDE KATTINTVA olvashatsz. Őt követte Bella Gábor, az ő interjúját ITT TALÁLOD.

Harmadikként Palik Lászlóval, a népszerű televíziós személyiséggel és korábbi sikeres autóversenyzővel készítettünk interjút.

Majd a negyedik részben Csikós Viktória volt virtuális vendégünk.

 

Most pedig következzék az 5. rész:

 

TÓTH LÓRÁNT

 

 

Miképpen került látókörödbe a Thor Gym?
A párom, Kriszta már korábban elkezdett járni a terembe. Igazából az ő ötlete volt, hogy ha már belekezdenék valamilyen új mozgásformába, akkor próbáljam ki a “Beavatást”. Annyi jót mondott Zsomborról, hogy nem kellett sokat gondolkodnom.
Mivel foglalkozol?
Tanácsadó vagyok az informatikai szektorban, elsősorban telekommunikációs területen.
Miért vágtál bele az edzésekbe?
Azt vettem észre magamon, hogy a korábbi egyéni sportok (ad-hoc edzések, foci a barátokkal) elmaradoznak, és egyre mozgásszegényebb az életmódom. Féltem, hogy ez az út 5-10 év alatt, túlsúlyhoz illetve gyenge fizikumhoz fog vezetni. Ezt mindenképpen el akartam kerülni. Hiszek benne, hogy a rendszeres sport a legjobb befektetés önmagunkba, ha hosszú ideig aktívak és egészségesek akarunk maradni.
Ezt megelőzően mit gondoltál a funkcionális edzésről, ismerted-e?
A fogalmat ismertem, de igazából nem nagyon tudtam elképzelni, hogy valójában miben is különbözik ez egy “átlagos” edzőteremtől. Aztán egyre többet megtudtam róla a páromtól. Persze leginkább akkor értettem meg mit is jelent ez, amikor én magam is kipróbáltam.
Mennyire vagy elégedett a nálunk kapott szakmaisággal?
Maximálisan. Ez az egyik olyan faktor, ami miatt az első héttől kezdve tudtam, hogy jó helyen járok. Számomra az élet minden más területén is fontos, hogy a profizmust, hozzáértést érezzem. Szerintem ez a legjobb marketing a világon. Személyesen is igyekszem ezt a tudást minél jobban magamévá tenni, mert úgy érzem, hogy a helyes mozgásformák (és az ehhez kapcsolódó anatómia) ismerete a kultúra része, és nem valamiféle szakbarbarizmus.
Edződről vélemény, miért kötődsz és jársz hozzá?
Nyárasdi Zsomborhoz járok már 4 éve és büszkén jelenthetem ki, hogy a PredaThors csapat tagja vagyok. Számomra az ő szakmai és emberi hozzáállása megkérdőjelezhetetlen, az ideális edzőt formálja meg. Nyilván ezek lehetnének csak kedves szavak, de erősen alátámasztja ezt, hogy feleségemmel hozzá járunk a kezdetektől, sőt 2 éve mindhárom fiamat is edzi heti 2 alkalommal. Arról nem beszélve, hogy több ismerősünk és barátunk is a mi ajánlásunkra kezdett el Zsombornál mozogni. A maximalizmusa volt az, ami elsőre megfogott, de több év után azt mondom, hogy ez biztosan nem lenne önmagában elég egy 100 főnél nagyobb motivált csapat összetartására. A szakmaiság mellett nagy hangsúlyt fektet az emberi kapcsolatok építésére, csapatépítésre, ezért nevezhetjük igazi közösségnek a Predathorst. Ezt a versenyeken, a közös összejöveteleken, vagy a lassan hagyománnyá váló nyári edzőtáborunkban is tetten lehet érni.
Mik a terveid, céljaid az edzéssel?
Azzal, hogy heti háromszor másfél-két órát a teremben töltök, alapvetően három célom van. Heti szinten az edzés számomra mentális kikapcsolódás, egyfajta meditáció vagy énidő. Ez tart testileg és lelkileg egyben. Középtávon egy jó fizikum megőrzése a cél, ami akár amatőrként különböző versenyeken, akár a mindennapi életben magabiztosságot ad. Végül hosszú távon bízom benne, hogy ez az életmód lesz a garanciája annak, hogy 50-60 év felett is majd fitt és aktív életet éljek.
 Mi motivál?
A rendszeres edzések hatására az ember fizikuma folyamatosan fejlődik, amit nemcsak saját maga vesz észre a teljesítménye növekedésével, hanem a környezete is. Ez a külső visszaigazolás nagyon sokat számít. Mindannyian hiú emberek vagyunk legbelül, és ha látjuk, érezzük ezt a változást, az nagyon jó üzemanyag tud lenni. Másrészről hiszek abban, hogy célokat kell kitűzni magunk számára, mert azok formálják a napjainkat. Egy verseny, vagy egy kihívás teljesítése például ilyen cél lehet. Vagy egy olyan egyéni eredményt elérni, amiről az ember nem is gondolta volna, hogy képes rá.
Mire vagy a legbüszkébb?
Nagyon büszke vagyok az idei Birthday Cup-os eredményre, amit a Predathors-os edzőtársaimmal értünk el egy igazán komoly mezőnyben, talán a legidősebb csapatként. Emellett büszke vagyok a sportos családomra, a feleségemre és a három fiamra, akik hozzám hasonlóan kitartóan edzenek Zsombornál.
Mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy hozzád hasonló vendégekkel bírunk! Bízunk abban, ez sokáig így marad!