Nem kampány, hanem életvitel – 3. rész

Sokszor találkozunk kampányszerű edzéshajlandóságról, lépten nyomon tavasszal belebotlunk abba, hogy „strandforma”, „bikiniszezon”, „nyári forma” és hasonló hangzatos kifejezésekbe. Bevalljuk, mi is használjuk olykor mindezt figyelemfelkeltésre, de teljesen más a célunk, minthogy bárki azért kezdjen edzeni, hogy egy szezonra jól nézzen ki. Hiszen hosszútávon az esztétika önmagában csupán megtévesztés, egy elillanó időszak.

Amiben mi hiszünk az a hosszútávú munka, a kitartás és az egészség! Ha ezek megvannak, akkor nem csupán egy szezon erejéig leszel jó formában, hanem olyan célokat találsz, ami az életed részévé teszi a sportot, a testmozgást és egészségesebbé tesz téged. Ez pedig sokkal több egy önző és átmeneti lelkesedésnél.

Éppen ezért indítunk egy sorozatot, melynek keretében régóta hozzánk járó vendégekkel beszélgetünk.

Az első részben Kajtár Orsival ültünk le, melyet IDE KATTINTVA olvashatsz. Őt követte Bella Gábor, az ő interjúját ITT TALÁLOD.

 

Most pedig következzék a 3. rész mindőnk egyik kedvencével:

PALIK LÁSZLÓ

 

 

Palik László népszerű televíziós műsorvezetőként él a köztudatban. Ki ne emlékezne a „Hová tűnt Damon Hill?!?” felkiáltásra, ami immáron legendássá vált? A Forma 1-es közvetítések és a Dakar versenyek és sikeres versenyzést követően az egyik celebekkel tarkított műsor aktív és lelkesítő házigazdájaként ismerik legtöbben. Mostanság pedig egy népszerű és minőségi beszélgetős műsorral csempész értéket a mindennapokba. Emellett sikeres üzletember, Apa és sportember.

Azonban a Thor Gym-ben ő nem a népszerű műsorvezető, vagy celeb, akinek a kívánságait lessük! És remélhetőleg éppen ezt szereti és élvezi is: Laci a sporttársunk, aki a terem falai között egy a sokból. Írhatnánk ezt is, de valójában mégis különleges: Nem a közéleti mivolta miatt, vagy azért mert remek reklámértékkel bír (ha visszanézitek, nem túl sokszor szerepeltettük, mert nem emiatt szeretjük, hogy hozzánk jár!), hanem azért mert tiszteletet ébreszt és példát mutat azzal, hogy hetente 3-4 alkalommal lejön edzeni, allűrök nélkül, szorgalmasan. Ezzel pedig inspirál mindőnket. Laci immáron elmúlt 60, lehetne elégedett, kényelmes és megengedhetne magának kis lébecolást. Megfelelő kifogásokat is mögé tehetne. De nem! Az az alázat és kitartás, ami a személyében megjelenik példaértékű és az eredménye is megvan: Fitt és erős, ezzel együtt pedig egészséges!

 

 

– Miképpen került látókörödbe anno a Thor Gym?
A Choice életmódprogram kapcsán kerültünk kapcsolatba és mivel a sport az életem és azt csak komolyan szabad csinálni, ezért most 1,5 éve, hogy betettem elöször a lábam a terembe és azóta háromszor egy héten ki se lehet robbantani a Thor Gym-ből.
– Mivel foglalkozol most?
Jelenleg online tartalmakat keszítünk a saját YouTube csatornánkra és ennek is már több mint 1,5 éve. Jesszusom, hogy megy az idö. 😱😅
– Sportmúltad, élmények?
Professzionális szinten autóversenyeztem hosszú éveken keresztül. Jó néhány szakákban kipróbálhattam magam hála a jó sorsomnak. Például 8 Dakar rally, Nürburgringi és dubai 24 órás versenyek, hazai bajnokságok és még sorhatnám napestig. A professzionális autósport annyi, de annyi élményt adott, amit a mai napig nem igazán tudtam feldolgozni, pedig már több mint 13 éve, hogy befejeztem. Rengeteg csodálatos, felemelő pillanatot élhettem meg mind külföldön, mind pedig itthon, de talán a legemlékezetesebb az maradt amikor 2008-ban többek között a hazai terep rally bajnoki cim megszerzése után itthon megválasztottak az év autóversenyzőjének. Számomra ez volt a pályafutásom legkeserédesebb pillanata, mivel ezt már nem tudtam megosztani az édesanyámmal aki abban az évben hunyt el.
– Miért vágtál bele a funcionális edzésbe?
Vallom, hogy edzeni kell. Edzeni minden nap kell. Magam például 8 éve kezdtem bele egy emberkísérletbe, aminek magamat jelöltem ki a tesztalanyának. A kísérlet bántóan egyszerű. Hozzáteszem, nem tudományos, sokak szerint nem helyes (és talán igazuk van), de nekem bejön. 🙂 8 éve ugyanis nem volt pihenőnapom. Minimum 30 percet minden nap sportolok 8 esztendeje! Több lehet, kevesebb soha!
Manapság 3-szor egy héten a napi sportom a funkcionális edzés. Kb 1 óra és 15-20 perc, alkalmanként. Rendkívül jótékony hatással van az életminőségemre. Ennek is köszönhetően tudom azt mondani, hogy imádok 61 éves lenni. És szerintem ez sokmindent elárul a sporthoz és ma már a funkcionális edzéshez való viszonyomról.
– Ezt megelőzően mit gondoltál a funkcionális edzésről, ismerted-e?
Nem ismertem, de utólag elmondhatom, hogy bárcsak korábban kipróbáltam volna.
– Mennyire vagy elégedett a nálunk kapott szakmaisággal? Edzőidről vélemény, miért kötődsz és jársz hozzájuk?
Az első naptól kezdve két kitűnő edzővel dolgozom, akik felvátva írják az edzésterveket és szintén felváltva “kínoznak”.
Kristóf és Balázs (Becher Kristof és Szentes Balázs, a szerk.) két rendkívüli felkészültséggel bíró edző, akikkel élmény együtt dolgozni és fejlődni. Az Ő munkájuknak köszönhetően tudom leírni 61 évesen azt a szót amit elméletileg már a korom okán el kellene engednem: “FEJLŐDÉS”. 61 évesen hihetnénk, hogy ez inkább már visszafejlődés. De nem! Mert 1,5 éve egy folyamatos, progressziv fejlődést tudtunk közösen felmutatni, ami ugye a legjobb bizonyítéka a magas szintű szakmai munkájuknak.
– Mik a terveid, céljaid az edzéssel?
A fizikai teljesítményem fenntartása és fejlesztése az idők végezetéig. Hitem szerint ez csak rajtunk múlik. A sport, az aktív sport rengeteg betegség megelözésében kulcsszerepet játszik. A sport nem szabad, hogy opció legyen, hanem kötelező, természetes része a mindennapjainknak.
– Mi motivál?
Mindig más. Mindig vannak céljaim es mindig azokra készülök. Most éppen a 2. Sherpa Rally-n (az edzőimmel együtt) akarjuk megdönteni a tavalyi időeredményeinket. A verseny egyszerü: 4 km hegyre (meredeken) fel, 40 kg-al a hátunkon.
Múlt hónapban pedig szintén az edzőimmel elmentünk a Gerecse 50 elnevezésű, 50 km-es teljesítménytúrára, amit gond nélkül teljesíteni tudtam 11 óra 20 perc alatt (és másnap már ismét edzettem, mert ugye sportolni kell). Szóval mindig ki lehet találni valamit, ami az edzéseket céllá tudja változtatni.
– Mire vagy a legbüszkébb a nálunk lévő edzések által?
A saját testsúllyal történő gyakorlatokban mutatkozó fejlődésemre (húzódzkódás, tolódzkódás, fekvőtámasz, stb…) és ezek néha plusz súlyokkal es egyéb trükkökkel megnehezített verzióira.
Köszönjük az interjút és bízunk abban, hogy még nagyon sokáig nálunk készülsz majd hasonló lelkesedéssel és energiákkal!