Beavatásról a világbajnokság dobogójára 2.rész

🇭🇺 IFBB WORLD CHAMPIONSHIPS 2021 🇪🇸

 

 

🎗 A Thor Gym válogatottja képviselhette Magyarországot a FUNCTIONAL FITNESS CHALLANGE kategóriában.

 

.

💪 Versenyzőink Nyárasdi Zsombor vezetőedző segítségével készültek fel az eseményre, ahol a 3 napos verseny során párosban és egyéniben is rajthoz álltak.

 

🏆 Egyéni rekordokat beállítva, óriási odaadással képviselték a srácok Magyarországot, illetve a Thor Gym-et!

 

🥉Dudás Barbara és Antal Adrián vegyespárosban, gold kategóriában bronzérmet szereztek! 🥉
🥉 Somogyi Gergely és Frajter Béla pedig férfi párosban, gold kategóriában hozták el a bronzot! 🥉
🏋 Dudás Barbara egyéni, gold kategóriában pontszerző 4.helyen végzett.
🏋️‍♂️ Somogyi Gergely egyéni, gold kategóriában pontszerző 5. helyen végzett.

 

Gratulálunk a srácoknak ehhez a csodához❗

 

✈️ A héten egy cikksorozatban összefoglaljuk a nagy utazás előzményeit, azt hogy miképpen juthat el valaki a Beavatástól egészen egy világbajnoki dobogóig, valamint miképpen alakult a nagy kaland.

 

Az első részben Dudás Barbarával beszélgettünk, most pedig Nyárasdi Zsombor, edző osztja meg tapasztalatait:

 

 

Elsőre ugorjunk vissza kicsit az időben: Hogyan is indult az edzői, illetve a Thor-os pályafutásod?

 

– 2018 nyarán meghoztam egy nagyon nehéz döntést, hogy 20 év mindennapi, profi labdarúgás után, visszavonulok szeretett sportágamtól és egy új karrierbe kezdek. Mindig nagyon nehéz pillanat feladni a gyerekkori álmokat. Ennek ellenére, úgy gondolkodtam, hogy érdemes lenne az aktuális életemről lemondani és visszalépni párat, hogy később sokkal magasabbra juthassak egy másik karriert felépítve. Így is lett, visszaköltöztünk Budapestre, majd közel egy évig csak a tanulásra, önképzésre és hospitálásra szenteltem az életem, a saját edzéseim mellett, ezen a számomra új és ismeretlen vonalon. Annak idején a bátyámtól rengeteg jót hallottam a teremről és a képzésekről, így ismerkedtem meg kezdetekben magával a Thor Gym-mel. Mindig is tudtam, ha eljön a visszavonulásom pillanata a labdarúgástól, akkor beiratkozom a számomra teljesen idegen FMT képzésre és egy új karrierbe kezdek. Ezúton is szeretném neki megköszönni azt a rengeteg támogatást és hitet, amit kezdő edzőként kaptam tőle és kapok a mai napig. 2018 évvégén kezdtem személyi edzéseket tartani a teremben, tapasztalatszerzés céljából, hónapokon keresztül. Majd 2019 Márciusában indult el az első csoportom, amit Májusban újabb 2 csoport követett. A többi pedig már történelem.

 

– Milyen célok lebegtek a szemed előtt az edzői pályafutás kapcsán?

 

 

A céljaim mindig is tiszták voltak számomra, ám mindig években és hosszútávon gondolkodtam. Elsősorban szerettem volna a lehető legtöbb emberrel megszerettetni a mozgást és ezáltal könnyebbé téve a hétköznapi életüket. Sajnos elég sok rossz példát láttam a 20 éves sportolói pályafutásom alatt, így tudtam mikre kell a legtöbb figyelmet fordítanom. Másodsorban pedig szerettem volna felépíteni egy versenyzői vonalat, ami a szívemhez a legközelebb áll. Olyan versenyző típusú embereket, akikkel minél több versenyen indulhatunk és a lehető legtöbb éremmel térhetünk haza. Az elmúlt években, a covid ellenére is sikerült a hálózat és az ország egyik legnagyobb közösségét kiépítenem. Legszebb álmaimban sem hittem volna, hogy már 2021-ben én vezethetem a Magyar csapatot a spanyolországi világbajnokságon, arról nem is beszélve, hogy előtte pár héttel a Just Clear színpadán állhatok  díjazottként.

 

Mi alapján és miért az adott versenyzőket készítetted fel?

 

Nem állt sok idő a felkészülésünkre, így miután megláttam a Világbajnokság feladatsorát, tudtam, hogy olyan versenyzőket kell felkérnem, akik már azonnal készen állnak erre a megmérettetésre. Mindig is azokat a versenyzőket kerestem, akik hajlandóak meghozni a legtöbb áldozatot a sikerért és lobog a szemükben a tűz. A kiválasztás fontos elemei a mentális képességek mellett a következők voltak: savasodástűrés, anaerob küszöb lehető leghosszabban tartása, lokális izomfáradtság lehető legjobban kezelése és a gyors regenerációs képesség. Akiket felkértem, hogy a címeres mezt viseljék, már több éve dolgozom velük, így ismertem a személyiségüket és az erősségeiket, gyengeségeiket egyaránt. Fontos volt, hogy az előbb felsorolt képességek mellett, elbírják a nyomást, hogy egy egész országot fognak képviselni, lehet, hogy több több száz, több ezer néző előtt kell a lehető legjobban teljesíteniük, teljesen idegen környezetben, a családjuktól távol és mindezek ellenére nem zuhanhatnak össze, nem eshetnek pánikba. 

– A felkészülés miképpen zajlott?

 

A felkészülés a pontos sztenderdek áttanulmányozásával, tesztelgetésével kezdődött. Miután elsajátítottuk a megfelelő technikákat, hogy a lehető leghatékonyabban, ám a legenergiatakarékosabban dolgozzunk, utána elkezdtük a teszteléseket. Darabjaira szétbontva, majd egyben a feladatsort. Szerencsére gyorsan alkalmazkodtak a srácok az extrém és szokatlanul magas intenzitású terheléshez. Napról-napra, hétről-hétre jobb számokat produkáltak, amiket folyamatosan feljegyeztem. Ezeket az eredményeket mindig kiértékeltem a hetek végén és tudtuk, hogy mik azok a számok, amik teljesíthetőek. Úgy mentünk oda a versenyre, hogy másodpercre pontosan tudta mindenki, hogy mikor, mennyi ismétlést kell végrehajtania. 

 

– Miképpen fogadtad a felkérésed?

 

Elsőre meglepődtem a felkérésen, de egyben rettentően boldog is voltam. Egyetlen másodpercig sem kellett gondolkodnom rajta, hogy elfogadjam e ezt a megtisztelő felkérést. Aki ismer, tudja, hogy mindig is az volt a legfőbb célom, hogy nemzetközi versenyeken vezethessem a Magyar csapatot. A felkérés pillanatától minden másodperc a Világbajnokság körül forgott az életemben, a lehető legtöbbet akartam kihozni ebből az óriási lehetőségből. Szerettem volna, ha büszkeséget hozunk a Magyar embereknek, mert tudom, hogy mennyien áldoznák fel az életüket egyetlen másodperc címeres mezben eltöltött pillanatért is. 

 

– Milyen eredményeid vannak eddig edzőként versenyeken?

 

Az elmúlt években sajnos sok versenyen nem tudtunk indulni a kialakult helyzet miatt, de azért van mire büszkének lennünk. Az előző hét eredményeit semmi sem tudja űberelni, így kezdem is a világbajnokságon szerzett bronzéremmel vegyespárosban, Dudás Barbara és Antal Adrián által. Továbbá férfi párosban szintén a dobogó harmadik fokára állhattunk fel és bronzérmet hozhattunk haza Magyarországra, Somogyi Gergely és Frájter Béla személyében. Egyéniben Dudás Barbara előkelő világbajnoki 4. helyezést ért el, míg Somogyi Gergely 5. helyezést, amivel mindketten pontszerzők lettek. Az idei évben a nagyszabású Rooftop Challengen Antal Adrián hozta haza az aranyérmet a PredaThors családnak. A legutóbbi Thor Cup-on pedig Mecséri Zoltán személyében mindkét állóképességi számot megnyertük, amivel csupán egy hajszállal maradtunk le az összetett dobogóról.

Az elmúlt években pedig kettő tanítványom is sikeresen teljesítette az inspirálásomra az állóképességek csúcsát, a Spartan Ultrát, Jakó András és Antal Adrián személyében.

 

– Az utazást miképpen élted meg, milyen volt maga a kirándulás és a verseny körítése?

 

Az utazás zökkenőmentesen zajlott, csak a legszebb szavakkal tudom illetni egész Spanyolországot. Kellemes időjárás fogadott minket az itthoni zord idő után, így még a tengerben is volt lehetőségünk megmártózni. A szállás és az all inclusive ellátás hibátlan volt, jobbat kívánni sem lehetett volna. A verseny felépítése és a helyszín hihetetlenül jól volt felépítve, nem véletlen az IFBB a világ egyik legnagyobb szövetsége. A bírók végig szigorúak, de korrektek voltak, nem lehet panaszunk rájuk és a szervezőkre sem. Amikor pedig az utolsó napon felszólítanak a kongresszus színpadára és több ezer versenyző, néző előtt a nyakadba akasztják a hivatalos IFBB érmet, az leírhatatlan érzés. 

– Milyen volt maga a verseny?

 

A verseny egy Gold és egy Silver kategóriából állt, ahol a Gold jelentette a nagyobb kihívást. Különböző gyakorlatokból állt a két kategória, de a mozgásminták hasonlóak voltak. Az összes versenyzőm a Gold kategóriában indult. 6 egymást követő állomásból állt a feladatsor, ahol minden állomáson 2 perce volt a versenyzőnek a lehető legtöbb szabályos ismétlés végrehajtására, amit mindig 2 perc “pihenő” követett, ahol átsétált a következő állomásra, majd meghallgatta a következő bíró utasításait. Az aktív 2 percben bármikor lehetett pihenni az adott blokkban, nem volt kötelező a folyamatos munkavégzés. Szóval a verseny mindössze 22 perc volt, viszont szinte végig az anaerob küszöb tetején. A versenyszámok pedig a következők voltak: 2 perc strict pull up (pronált fogás), ahol az alsó pozícióban teljesen ki kellett nyújtani a könyökízületet, míg az állnak el kellett hagynia a felső pozícióban a rúd vonalát. Bármiféle apró kipping, rángatózás tiltott volt. Így, ha segítettél a lendületben, akkor azonnal elvették az ismétlést. A második gyakorlat egy box jump volt, ahol a hölgyeknel 50 cm magas, a férfiaknak 60 cm magas dobozra kellett felugraniuk. Mindkét lábbal egyszerre kellett felugrani, majd leugrani is a dobozról. A felső és az alsó pozícióban is ki kellett egyenesedni egy pillanatra, így a folyamatos pattogást nem fogadták el. A harmadik állomás a tolódzkodás volt, ahol 90 fok alá kellett süllyedni a szabályos ismétlés érdekében és a lábaknak nyújtott helyzetben kellett lenniük a csukló vonala előtt. A negyedik állomás egy sétáló kitörés volt, hátul tartott súllyal, hölgyeknek 30 kg ellenében, uraknak 50 kg ellenében. Az alsó pozícióban a térdnek mindig érintenie kellett a talajt, míg a felső pozícióban zárni kellett a lábakat és egy pillanatra megállni. A magasabbaknak hátrány volt, hogy mindössze 7 méter volt a kifutó, így elég sok idő ment el a forgások miatt. Ebben a blokkban a súlyt nem lehetett letenni a 2 perc alatt, ellenkező esetben véget ért a 2 perc. Az ötödik állomás felülésekből állt, amit nemenként egyaránt 10 kilós tárcsával kellett végrehajtani, végig nyújtott könyökökkel. Ha elemelkedett bármelyik lábad a talajtól, vagy behajlott a könyökízületed, az adott ismétlést elvették. A felső pozícióban a bíró tenyerét kellett érinteni mindig a tárcsával. Az utolsó 2 perc pedig egy burpee + devil press kombóból állt, hölgyeknek dupla 10 kg-os, uraknak dupla 15 kg-os kézisúlyzókkal. Az súlyzóknak a gyakorlat végrehajtása közben végig a versenyzők kezében kellett lenniük, ahol az alsó pozícióban a mellkas érinthette a talajt, a lényeg az volt, hogy 90 fok alá kellett süllyedni. Majd innen felugrottak, kiegyenesedtek és külön karhajlítást kellett végezniük, amit aztán fej fölé kellett juttatni, teljesen nyújtott könyökökkel. Ha nem történt meg a szemmel látható karhajlítás, hanem lendületből juttatta valaki fej fölé a súlyzókat, akkor az adott ismétlést azonnal elvették. 

– Mik a tapasztalataid? Milyen új célok lebegnek a szemeid előtt?

 

Remek tapasztalatszerzés volt ez az elmúlt közel egy hét, rettentő sok értékes tapasztalattal gazdagodtak mind a versenyzők, mind személyem. Legközelebb tudjuk mikre kell jobban odafigyelni, remélhetőleg, hogy a felkészülésre is több idő fog jutni. Az új célok, hogy a következő évben is a legtöbb büszkeséget hozzunk szeretett hazánkra és a lehető legjobb eredményeket érjük el. Jövőre 12 versenyzőt szeretnék delegálni, 6 nő és 6 férfi elosztásában, ahol 6 fő a Silver kategóriában, 6 fő pedig a Gold kategóriában fogja magát megmérettetni. Szeretném minél hamarabb kialakítani a végleges keretet, hogy több hónap álljon rendelkezésünkre a felkészülésre és a pontos taktika kidolgozására. Nyitott szemmel fogom kísérni az összes itthoni verseny eredményét és a legjobbakat figyelemmel fogom kísérni a következő hónapokban. Természetesen fontos tényező lesz, hogy az adott versenyző az év bármely napján elérhető legyen egy doppingvizsgálatra. Szeretném a lehető legjobb eredményt elérni a következő Világbajnokságon és ennek érdekében a munkát a mai nappal megkezdem a jövő évi Világbajnokságra! 

– A Thor kupán is találkozhatunk a tanítványaiddal?

 

Természetesen a Thor kupán is jelen leszünk, remélhetőleg több, mint 10 tanítványt fog delegálni a PredaThors csapata. Sokaknak ez lesz az első versenye, így konkrét célokat nem tűznék ki, elsősorban tapasztalatszerzés lesz a legtöbbeknek a célja, amellett, hogy legyőzzék önmagukat. Maximálisan elégedett leszek, ha mindenki csillogó tekintetekkel jelenik meg majd a verseny reggelén a mérlegelésnél és a nap folyamán kihozza magából mindazt, amiért az elmúlt egy évben oly sokat edzett. A hangulatról pedig bízom benne, hogy a társak gondoskodni fognak és egy felejthetetlen élményben lesz része minden versenyzőnek. 

 

Joggal lehetsz büszke, hiszen remek debütálás volt mindez nemzetközi szinten. Üzensz valamit a csapatnak?

 

Szeretném kiemelni, hogy mennyire büszke vagyok a válogatott összes tagjára, név szerint, Dudás Barbarára, Antal Adriánra, Frájter Bélára és Somogyi Gergelyre. Minden várakozást felülmúltatok és ezzel örökre bekerültetek a magyar történelemkönyvekbe. Életem legszebb napjai közé sorolom az elmúlt pár napot, nagyon büszke vagyok rátok, egy országgal a hátam mögött!

Megragadnám az alkalmat egyúttal, hogy köszönetet mondjak a bátyámnak, aki elindított a szakma irányába és neki köszönhetően most itt tarthatok. Szeretnék köszönetet mondani Hosszú Szilárdnak is, a Thor hálózat fejének, aki anno bízott egy teljesen kezdő edzőben és fantáziát látott benne. Szeretném megköszönni Szilárdnak és Bara Csabának az IFBB részéről és vezetőségével együttesen, hogy engem kértek fel az IFBB fitnesz részlegének a szövetségi kapitányának, amit sosem fogok elfelejteni. Nem feledkezem meg szakmai vezetőinkről, Szentes Balázsról és Becher Kristofról, valamint üzletvezetőnkről, Kolláth Péterről sem. Rengeteg segítséget kaptam tőlük az elmúlt években, nélkülük most biztos nem tarthatnék itt. Továbbá hálával tartozom a tanítványaimnak, hogy általuk egy olyan hivatást találtam, ahová minden nap a legnagyobb mosollyal léphetek be. Végül, de nem utolsó sorban pedig Szandrának, hogy már sok-sok éve mellettem van és mindenben támogat!

 

Köszönjük a beszélgetést! Még egyszer gratulálunk a versenyzőid a nagyszerű eredményeiért!

Holnap pedig folytatjuk a harmadik résszel és egy újabb világbajnoki résztvevővel!