A rendszeres testedzés abbahagyásának fizikai hatásai

A rendszeres edzés abbahagyásának több, szubjektív és kellemetlenül megélt hatása lehet mind lelkileg, mind fizikailag. Ennek oka, hogy a rendszeres edzés hatására a különböző szervek és szervrendszerek olyan adaptív változáson mennek keresztül, amelyek reverzibilisek, tehát a rendszeres edzés abbahagyása után visszafejlődnek. 

Megkülönböztethetünk rövid időszakra kiterjedő (4 hétnél rövidebb időtartam) abbahagyási tüneteket és a hosszútávú (2-3 hónap) edzéskihagyás tüneteit (Pavlik, 2011). Fontos, hogy minden tulajdonság visszafejlődésének ütemében kulcskérdés lesz az előzetes edzettségi szint. 

A teljes inaktivitás hatására pár hét alatt (2-4 hét) a maximális oxigén felvevő képesség 5-10%-al is csökken. Hormonális változások nem jellegzetesek, ezzel ellentétben az ízületek hajlékonysága viszonylag gyorsan csökken. Jellemző változások már rövidtávon a mozgatórendszer aktív részében, az izomzatban figyelhetők meg. Csökken az izomerő, az izomműködés állóképessége. Az oxidatív enzimek aktivitása 40-60%-al is csökkenhet, sokkal gyorsabban, mint a szervezet aerob kapacitása. Ugyanakkor a glikolitikus aktivitás enzimjei kevésbé csökkennek, amely azt jelenti, hogy az anaerob energianyerési képesség sokkal hosszabb ideig fennmarad. Négy hét edzéskihagyás után az izmok glikogéntároló képessége 40%-al csökken, egységnyi munka hatására a tejsav-felszaporodás növekszik. Az izmok rostösszetétele ezen időszak alatt nem változik, de az állóképességi edzés hatására kifejlődött hajszálér-hálózat csökken. Az edzések abbahagyása során észlelhetjük, hogy az edzett ember nyugalmi pulzusa szép lassan emelkedik, közeledve normális érték felé (Pavlik, 2011). 

Hosszútávon (2-3 hónap) az aerob kapacitás, azaz az állóképességi teljesítmény kifejezetten csökken. Az izomerőből 7-12%-ot veszítünk. A szívben megfigyelhetőek a morfológiai változások, az excentrikus bal kamra hipertrófia esik, melynek hatására tovább csökken a maximális perctérfogat és pulzustérfogat. A vérnyomás változása nem egyértelmű, itt nagy személyközi eltéréseket tapasztalhatunk. Hosszútávú edzéskihagyás időszaka alatt elvész az edzett szervezetnek az az előnye, hogy fizikai aktivitás hatására időben korán nyúljon a zsírok felhasználásához (Radák, 2017). 

Mindezért ajánlott, hogy a kényszerű szünetben is megtartsuk az edzéseket. Bár sok esetben kompromisszumok megkötésére kényszerülünk, de ajánlott hetente háromszor, a megszokott teljesítmény minimum 70%-os intenzitásával edzenünk a szintentartás érdekében.